Świętowanie „Dnia Chleba” miało na celu edukację dzieci na temat powstawania chleba od ziarna do bochenka, kształtowanie szacunku do ciężkiej pracy rolnika, młynarza i piekarza, rozwijaniezmysłów i umiejętności językowych poprzez degustacje i zabawy, a także uświadomienie roli chleba w życiu codziennym i kulturze oraz promowanie zdrowego żywienia.
Inne atrakcje to ćwiczenie motoryki małej, koordynacji ręka-oko, planowania czynności, cierpliwości, i… budowania swojego „JA potrafię” podczas smarowania chleba masłem oraz wykonania „Cukrowego chleba” - malowanie na cukrze to technika plastyczna polegająca na nanoszeniu kleju na papier, posypywaniu go cukrem, a następnie delikatnym malowaniu rozcieńczoną farbą, która w kontakcie z cukrem tworzy twardą, lśniącą i nietypową w dotyku warstwę o ciekawej fakturze. Kluczem do sukcesu jest użycie rozwodnionej farby i delikatne dotykanie pędzlem, co pozwala na subtelne rozpuszczenie cukru i stworzenie efektu lśniącej powłoki.